Marți, 24 octombrie, în cadrul Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectura Galați, a fost prezentată informarea privind acțiunile de control efectuate în luna iulie la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor din județul Galați.
Comisiile de control au fost alcătuite din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “General Eremia Grigorescu” şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
În cadrul celor 53 de controale, care au vizat 37 de centre de stat şi 16 centre private, au fost verificate condiţiile de care beneficiază în total 1.172 de persoane rezidente, din care 467 persoane vârstnice.
Nu s-au înregistrat cazuri în care să se impună dispunerea de măsuri complementare care să vizeze închiderea, suspendarea activităţii sau retragerea autorizaţiei sanitare de funcţionare a vreunuia dintre centrele controlate.
În total au fost constatate 172 de contravenţii, dintre care 17 sancţionate cu amendă şi 155 cu avertisment, după cum urmează:
- Inspectoratul Teritorial de Muncă – 35;
- Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor – 17;
- Direcţia de Sănătate Publică – 10;
- Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – 2;
- Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – 69;
- Inspectoratul Judeţean de Poliţie – 39.
Cuantumul total al amenzilor aplicate a fost de 74.400 lei, după cum urmează:
1. Direcţia de Sănătate Publică – 38.900 de lei, principalele deficienţe constatate au vizat depozitări de deşeuri medicale, mobilier şi instalaţii sanitare degradate, curăţenie curentă neefectuată, personal neinstruit din punct de vedere sanitar, lipsa dovezilor privind monitorizarea calităţii apei, respectiv a autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru sistemul propriu de alimentare cu apă.
2. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor – 17.000 de lei, principalele deficienţe constatate au vizat mobilierul neconform, amenajările interioare deficitare, lipsa informaţiilor referitoare la ingrediente, alergeni şi valori nutriţionale, nerespectarea gramajelor pentru porţiile de mâncare.
3. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – 3.500 de lei, principalele deficienţe constatate au vizat nedeţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu (avizul este obţinut), lipsă instalaţie detecţie şi semnalizare, instalaţie electrică exploatată necorespunzător.
4. Inspectoratul Judeţean de Poliţie - 15.000 de lei, principalele deficienţe constatate au vizat lipsa analizei de risc şi lipsa sistemelor de supraveghere video.
Cele 155 de avertismente au vizat în principal următoarele aspecte:
1. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă - instruirea deficitară a personalului care face parte din echipa de primă intervenţie, dotarea deficitară cu echipamente de stingere a incendiilor, marcaje incomplete sau necorespunzătoare ale căilor de evacuare;
2. Inspectoratul Judeţean de Poliţie – lipsa analizelor de risc, a sistemelor de securiate, respectiv a camerelor de supraveghere a incintei;
3. Inspectoratul Teritorial de Muncă – nerespecatrea timpilor de muncă şi de odihnă, instrucţiuni SSM incomplete, planuri de prevenire şi protecţie incomplete, verificări în termen ale instalaţiilor de producere a agentului termic, verificări ale instalaţiilor electrice cu termen depăşit;
4. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor – deficienţe ale spaţiilor de cazare sau de pregătire a mesei (mobilier, instalaţii), lipsa informațiilor privind alergenii cu proveniență din materii prime congelate, lipsa informaţiilor privind gramajele şi valorile nutriţionale;
5. Direcţia de Sănătate Publică – personal angajat care nu are finalizate cursurile privind noţiunile fundamentale de igienă;
6. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – lipsă contracte în termen pentru dezinfectie, dezinsectie si deratizare.